Bij de Gooise Praktijk kan je diverse groepstrainingen volgen. Deze trainingen worden niet vergoedt door de gemeente of verzekering. De groepstrainingen worden begeleidt door (GZ) psychologen / orthopedagogen van de praktijk.

De kosten van de trainingen kan je hier vinden. Wil je aanmelden? Ga dan naar de aanmeldpagina voor particulier aanbod

 

Assertiviteitstraining

De assertiviteitstraining is gericht op het krijgen van meer zelfvertrouwen en het vergroten van weerbaarheid. In een klein groepje wordt hier samen met een behandelaar middels oefeningen en uitleg aan gewerkt. Wij bieden de training aan voor twee leeftijdsgroepen. Doelgroep: 9-12 jaar en 12-16 jaar. De training bevat 5 sessies van 1 uur.

 

Omgaan met echtscheiding (Dappere Dino’s)

Dappere Dino’s is een evidence-based preventieve groepstraining voor kinderen van 6-8 jaar en van 8-12 jaar van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn.

De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of emotionele problemen. Zij kunnen meer gebaat zijn bij een individuele training. De training bevat 5 sessies van 1 uur.

 

Mindfulness

Een korte groepstraining waarin een kennismaking met mindfulness centraal staat en waarin je door het trainen van je aandacht stress leert verminderen. De training is bedoeld voor jongeren van 13-17 jaar

 

Waarom?

Iedereen heeft het wel eens moeilijk, er komen in het leven altijd momenten waarop het (flink) tegenzit. Daarnaast worden we de hele dag door gebombardeerd met prikkels en (social media) berichten. We zijn met onze gedachten vaak ergens anders, we denken aan gisteren, aan dingen waar we ons zorgen over maken of aan hoe we liever zouden willen dat het zou zijn. Soms lijkt het alsof je hierdoor in een achtbaan van emoties zit en kan het lastig zijn om met al deze emoties om te gaan. Maar: op wat er gebeurt hebben we geen invloed, wel op onze reactie erop. En daarover gaat deze mindfulnesstraining.

 

Wat houdt de training in?

Mindfulness gaat in feite over het trainen van je aandacht. In plaats van meegesleept te worden door gedachten, leer je om in het moment te blijven door de aandacht actief te richten. Bijvoorbeeld op je ademhaling, maar ook op geluiden, geuren of andere dingen. Hierdoor word je je er bewust van dat het leven bestaat uit momenten, plezierige en minder aangename, en dat je niets anders hoeft te doen dan al deze momenten te ervaren, zonder er meteen op te reageren. Dit leer je door veel verschillende oefeningen, denk aan: ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen (o.a. yoga), concentratieoefeningen, met aandacht voelen, ruiken, eten, wandelen, etc.

 

Heeft het zin?

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness een positief effect kan hebben op allerlei gebieden, zoals concentratie, slaap, stemming en angstklachten. Jongeren ervaren meer grip/handvatten voor hoe ze om kunnen gaan met lastige gedachten, gevoelens en prikkels. Ze leren meer over hoe het werkt in hun eigen binnenwereld.

 

Voor wie?

Jongeren tussen de 13 en 17 die veel piekeren, een druk hoofd hebben, zich vaak overprikkeld of gestresst voelen, en voor iedereen die nieuwsgierig is wat mindfulness kan doen om met meer aandacht en plezier in het leven te staan.

 

De training duurt 4 sessies van 1 uur

 

 

Start brugklas training:

De brugklastraining is erop gericht om kinderen beter voor te bereiden op de start op de middelbare school.

In een kleine groep wordt op een laagdrempelige manier gewerkt aan een aantal onderwerpen, zoals opkomen voor jezelf, zelfvertrouwen en plannen van schoolwerk. Daarnaast is er aandacht voor praktische zaken die belangrijk zijn om te weten op een middelbare school. De training duurt 4 sessies van 1,5 uur.